Az Ingatlanzóna logója

Eddigi látogatottság






Zenelejátszó kikapcsolása



Partnereink


Cégünk ezen egyesülések partnere:

MAGYAR INGATLANKÖZVETÍTŐK és ÉRTÉKBECSLŐK SZAKMAI SZERVEZETE Magyar Ingatlan Klub baráti köre Financial Expert Országos hiteliroda:
Ingatlan hírek arrow Hasznos információk arrow Hogyan alkudjunk ingatlanra? A vevő alapszabályai
Hogyan alkudjunk ingatlanra? A vevő alapszabályai
Önismeret, önbizalom és megfelelő háttértudás szükséges ahhoz, hogy sikeresen tudjunk alkudni. Nincs ez másként az ingatlanvétel és eladás esetében sem. Cikkünkben pontokba szedtük a szakértők segítségével összeállított legfontosabb alkuszabályokat.

A vevő aranyszabályai

1. Ismerd meg önmagad! Ha nem vagy jó alkudozó, kérd közvetítő segítségét! A neki fizetendő százalék bőven megtérül abban az összegben, amit alkudni képes számodra.

2. Elemezd a hirdetés szövegét! Ha megtalálod benne az „irányár", vagy a „sürgősen eladó" kifejezéseket, biztos lehetsz benne, hogy helye lesz az alkunak.

3. Ha egyedül vágsz neki a lakás- vagy házvásárlásnak, térképezd fel a környék ingatlanárait, majd vesd össze az általad kiszemelt ingatlan árával.

4. Adj esélyt a kevésbé jó hírű utcáknak is, ahol az alapvetően nyomott árakból is könnyebb alkudni. Nem ritka, hogy a rossz renoméra már rég nem szolgál rá a környék, mint például a VIII. kerület rehabilitált részei.

5. Gyakorold a pókerarcot! Ha beleszeretsz a lakásba, és ez az arcodra van írva, már le is mondhatsz az alkuról.

6. Ne engedd, hogy a szép bútorok vagy a dekoráció befolyásoljon és elgyengítsen az alkunál. Próbáld meg elképzelni, milyen lenne az ingatlan berendezés nélkül, így a tértágító hatású bútorok sem verhetnek át. Ha üresek a szobák, feltétlenül számolj azzal, hogy berendezve jóval kisebbnek fognak tűnni.

7. Ne légy rest megnézni a szomszédokat. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy egyenként be kell csöngetned hozzájuk, de ha összeakadtok a lépcsőházban, vagy a kertben, nyugodtan szólítsd meg őket, hiszen az alkufolyamat szempontjából is hasznos információkra tehetsz szert.

8. Próbálj oldott légkört teremteni. Nem kell barátságot kötni az eladóval, de egy számára szimpatikus embernek talán még az ingatlan rejtett hibáit is felfedi.

9. Ha személyes varázsod nem bizonyul elégségesnek ahhoz, hogy szóra bírd az eladót, ne szégyellj kérdezni! A legfontosabb tudnivalók: mikor épült az ingatlan? Mióta van az ingatlan az eladó tulajdonában? Milyen felújításokat végzett? Mióta kínálja eladásra? Hány vételi ajánlatot kapott eddig? Terhelt-e az ingatlan? Miért akarja eladni? Van-e valamilyen rejtett hibája az ingatlannak? Rendszeresen fizette-e a közüzemi számlákat, a közös költséget? Mekkora összeget tesznek ki ezek a költségek?

10. Az ingatlant érdemes szakemberrel is ellenőriztetni. A profi értékbecslő vagy műszaki ellenőr ugyan pénzbe kerül, de az általuk felfedezett hibák kitűnő alkuhelyzetet teremtenek.

11. A hibák felfedezése nem azt jelenti, hogy ócsárolhatod az ingatlant. Ezzel inkább csak ellenérzést keltesz az eladóban, és csökkented alkuesélyeidet.

12. Keresd fel a közös képviselőt! Nemcsak személye árul el sokat, hanem a ház mindennapi életéről, de akár az eladóról is kaphatsz információkat.

13. Tisztázd a költözés időpontját! Nem árt minél közelebbi időpontot kérni, így ha az eladó csak később tudna elköltözni, a kényelmetlenségek, az esetleges köztes albérleti időszak miatt megint csak alkudhatsz az árból.

14. Megtetszik néhány ingóság? Elég egy-két újabb apró hiba felderítése, és már meg is győzted az eladót, hogy otthagyja neked az adott tárgyat. Főleg, ha nehezen elmozdítható bútorról vagy bonyolult rögzítésű csillárról van szó.

15. Ne félj kockáztatni! Ideális esetben a két fél úgy alkuszik, hogy egymás ajánlatai felé közelítik a vételárat. Ha azonban úgy látod, hogy az eladó nem enged a negyvennyolcból, tegyél fix ajánlatot, mely mondjuk a következő egy napra érvényes. Ha azalatt nem fogadja el, tégy egy újabb, pár százezer forinttal kevesebb ajánlatot, mely szintén csak egy, vagy már csak fél napig érvényes. A játék rizikós, de amennyiben úgy mérted fel, hogy az ingatlan iránt nem nagy az érdeklődés, érdemes vállalni a kockázatot.

16. Nagy előny, ha készpénzben tudod fizetni legalább a foglalót. A bankjegyek látványa jelentősen lefaraghat az átutalandó maradék összegből.

17. És végül az alku alapszabálya, melyet mindenki ismer, gyakran mégsem merik bevállalni: mondj jóval alacsonyabb árat, mint amennyit fizetni tudsz, vagy szeretnél!

A szakértő véleménye: „A magánszemélyek által eladni kívánt ingatlanok esetében a vevők kiszolgáltatottabb helyzetben vannak a csalóknak, akiket viszont az ingatlanközvetítők ki tudnak szűrni.
Forrás: http://www.ingatlanmagazin.com/read/5133
 

© 2008 Ingatlanzóna